Sommerdæk til sommertid

3. april 2013

Den opmærksomme dansker opdagede skiftet til sommertid i den forgående weekend. Foråret er på vej, hvilket giver anledning til at overveje skiftet til sommerdæk.

Udbuddet af dæk i Danmark er eksploderet. Internethandlen har gjort det nemt for producenter at komme ind på det danske marked. Det har både gode og dårlige ting med sig.

Dæktyper er oftest bestemt på klima og terræn, og er derfor meget bestemt af på hvilket marked dækkene bliver solgt. Derfor er det vigtigt at orientere sig om, hvilke dæk man er ved at anskaffe sig. Velkendte mærker har oftest kollektioner, bestemt til geografiske områder, og det kan derfor være en god idé at holde sig til disse. Nye dækproducenter på det danske marked, har formentlig ikke udviklet deres dæk til det danske klima, eller det danske kvalitetsniveau. Det kan være fristende at vælge et billigt sæt dæk, men oftest får man hvad man betaler for. Ved at vælge de forkerte dæk, kan det gå ud over brændstoføkonomien, men ikke mindst sikkerheden.

Et nyt EU direktiv har dog gjort det lettere at gennemskue markedet. Direktivet gælder, at alle dæk der bliver solgt inden for EU's grænser, skal være mærket med en karakter fra A til G, sådan som man kender det fra energimærkningen på diverse elektriske apparater samt ejendomme. Dog skal man igen være opmærksom på handel via internettet, da mærkningen kun gælder dæk der bliver solgt inden for EU's grænser - altså vil en kinesisk grossist ikke være underlagt direktivet.

Overordnet set gælder det om at bruge sin sunde fornuft. Der er mange penge at spare via nethandel, og købes produkterne via en dansk forhandler, er man underlagt de danske regler med 14 dages returret etc. Vil man være på den sikre side, er en fysisk butik at foretrække, hvor man kan se og føle dækkene inden anskaffelsen.

Hvis bilen er leaset, er den en god idé at undersøge, om sommerdæk er inkluderet i leasingaftalen, således man ikke selv skal bekymre sig om monteringen eller anskaffelsen. Hvis du er i tvivl, så kontakt din forhandler og få klarhed omkring sagen.