Vi vil hellere låne og leje end selv at eje

2. marts 2013

Rapporten "Fri os fra at eje" bliver præsenteret i Bruxelles på tirsdag og ugen efter i Danmark viser, at danskerne foretrækker at leje og låne frem for selv at eje.

Friværdien i de materielle genstande kan ligne en sen fortid. Instituttet for Fremtidsforskning udsender i løbet af næste uge en ny rapport, der tyder på at danskerne tænker mere og mere på et kollektivt forbrug hvor genstande skal lejes og lånes i stedet for at eje. Tendensen er stigende på en et bredt område fra delebiler til leje af stuens TV.

"Mange vil hellere have adgang end eje, fordi det er ere fleksibelt og bekvemt. Desuden vil vi gerne være fri for besværet og udgiften ved at holde tingene ved lige og siden skulle skille os af med dem igen" siger fremtidsforsker Klaus Æ. Mogensen der sammen med kollegaen Niels Bøttger-Rasmussen står bag rapporten.

Rapporten bliver postuleret via flere danske virksomheders udmeldinger. Markedet for danske delebilsordninger er f.eks. vokset med mellem 20-25 % på landsplan. Nogen lunde samme udmelding kommer fra Lejdirekte, der udlejer hvidevarer til private. Leasy, landet største udlejer af forbrugsgoder til danskerne, melder ligeledes om en stabil fremgang i de sidste par år.
"Der er stor fokus på privatøkonomien. Folk er bange for at stå med service og reparationer. Så vil de hellere leje" siger Peter Fredsted der er direktør hos Lejdirekte.

Tendensen er det samme på boligmarkedet, her er efterspørglen på i sær de dyrere lejeboliger kraftigt stigende. Boligportalen.dk, Danmarks største udlejningsportal, oplyser bl.a. at lejeboliger til over 15.000,- om måneden alene sidste år steg 133 %.
"Der er sket en holdningsændring fra, at lejeboliger er for de mindre bemidlede, til i dag hvor de vellønnede med fordel også kan leje frem for at eje" siger Michael Eggert der er direktør for Lejebolig.dk.

Tendensen er først og fremmest startet via den finansielle krise. Danskerne tænker mere over at gældsætte sig end de gjorde før. Der er en økonomiske frihed samt ansvarsfraskrivelse ved at leje eller låne, så man holder de uforudsigelige omkostninger borte, samt muligheden for at fravælge det man ikke ønsker mere, uden at skulle bekymre sig om værdien.
Fremtidsforsker Klaus Æ. Mogensen mener dog, at det stikker dybere end som så. Han mener at internettets immaterielle verden har haft stor indflydelse på, hvordan dansker i dag tænker om noget så materielt som ejerskab.

"Underholdningstjenester og elektroniske opslagsværker har fået vores øjne op for, at adgang til service er vigtigere end at eje genstandene selv" siger Kalus Æ. Mogensen.

Leasingbiler.dk byder tendensen velkommen!

Kilde:
http://www.etik.dk/artikel/500321:Forbrug--Danskerne-foretraekker-at-leje-og-laane-frem-for-selv-at-eje%E2%80%8F